Categories
חרקים טוטמי חיות

טוטם זבוב

אף פעם לא מאוחר מידי לחוות ילדות מאושרת

הספר "הורות פנימית" עכשיו בהנחה מוקדמת

הישרדות, התמדה ועיקשות

יצירתיות ומהירות

שחרור מהפרעות

צמיחה דרך נקיון תודעתי

זבוב מעיק ומציק, מזמזם ומפריע, הוא טוטם הקורא לנו לפעול עכשיו. לנוע עכשיו, להגיד עכשיו, עכשיו לצאת מהדבר, עכשיו לשים לב ולשנות, ועכשיו לפתור את מה שצריך לפתור. הזבוב מדבר על החוויה של ההצקה, ומזכיר יכולת פנימית של לגדול דרך מעבר מההצקה לשלווה, מתוך מודעות וטיפול במה שדורש צומת לב כרגע.

הזבוב מזכיר לנו צורך קצר ומיידי, וקורא לנו לפעול, בקצרה וברגע הזה, ממש כמו התגובה שלנו אליו כשהוא מגיע.

הזבוב לא נעים למראה ואנו רוצים שילך מכאן, כרגע. כך כך ההבנה שלנו אותו כסמל. זבוב קטן יכול לייסר אדם ענק כשהוא בא ומזמזם לו באוזן בזמן שמנסה להירדם, כך גם כוחו המטיב עבורנו. קטן ועוצמתי.

זהו טוטם מאוד חכם, הוא מהחרקים המהירים והנפוצים ביותר בעולם. כ10% מכלל החיות על פני האדמה, ועם למעלה מ 159 אלף סוגי זנים, וזנים נוספים המתגלים מדי שנה. חיה זו, שרדה מיליוני שנים והיא מהעתיקות שיש לנו ששמרה על הצורה שלה. הזבוב הוא חיה מפותחת, המעוצבת להשיג את המיטב בתוכה.

הזבוב כה נפוץ מכיוון ששורד כל, וגם בתנאים גם הקשים ביותר מסוגל לאכול, להתרבות ולשגשג בהצלחה. הוא מביא איתו את מסר בשורת ההתמדה, מזכיר לנו שגם אם קשה, טוב שנתמיד ונמשיך, כי הדברים הולכים להשתפר.

מסר הזבוב הוא שהדרך היחידה היא התפתחות.

הזבוב מרעיש ומציק ומעביר מחלות. לכן הוא טוטם שמעורר אותנו לבדוק האם יש סכנה שיש להתייחס אליה ולטפל בה? מפגש עם הזבוב מזכיר לנו לא להתעלם מסכנה אפשרית, לראות אותה כעת לפני שהיא מגיעה, ולטפל בה.

בסיפורים מזמנים קדומים הופיע הזבוב כזה שהזכיר לראות את הדברים מעוד זווית או לפחות מזווית אחרת. במיתולוגיה היוונית הזבוב נשלח לנשוך את פגסוס (הסוס בעל הכנפיים), מה שגרם לרוכבו ליפול לפני שהגיע להר אולימפוס, בכך לימד שגם לדבר קטנטן יש יכולת להגן עלינו ולהפוך את היוצרות. בתרבות האינדיאנית נכתב על הזבוב כמנטור וכשליח. ובתרבויות שונות הגיעו סיפורים על הזבובים, כאלה שהגיעו ללמד את האדם להיות צנוע או להתמיד.

הזבוב מזכיר לנו נתינה, מה שאנו נותנים לעולם חוזר אלינו בצורות רבות ומגוונות. כל אנרגיה שאנו מוציאים לעולם חוזרת אלינו, גם אם מבחינתנו אלו זרים, או לא חשובים או “סתם אנשים” שפגשנו בדרך, האנרגיה שאנו מוציאים לעולם חוזרת אלינו.

מוחם של הזבובים הוא בגודל גרגר מלח, אך זה לא מונע מהם להגיע למסוגלויות עצומות. ולמרות היותה מאוד קטנה, מערכת העצבים של הזבובים מורכבת, מסובכת ומדהימה.

כדי למצוא את הכיוון ממנו מגיע קול כלשהו, מוחנו מודד את ההבדל הקיים בין הזמנים שלוקח לקול להגיע לשתי האוזניים שלנו, ומודד את ההבדל בעוצמה של אותו הקול כפי שנקלט בכל אוזן. הזבוב (למרות האתגר שקיים בכך שאוזניו קרובות זו לזו) מזהה הבדלי זמן פי אלף יותר טוב מהאוזן האנושית (לפי ארגון הביומימיקרי הישראלי)!. יתרה מזאת, לאחרונה פיתחו מדענים מכשירי שמיעה משופרים לבני אדם, המבוססים על דרך שמיעתו המדהימה של הזבוב.

זבובים חומקים מטורפים בעזרת תמרונים זריזים. ונעזרים בפניות יצירתיות מדוייקות ומהירות, ומסוגלים לשנות את מסלול מעופם בפחות מאלפית שנייה, ופועלים כמעיין אקרובטים אוויריים נועזים וחכמים.

טוטם הזבוב מסמל את היכולת שבנו בכל רגע, לנתב במהירות את המחשבות וההבנות שלנו למקום פנימי שיש בו מרחב, מקום טוב ומוגן.

הוא מזכיר שגם אם ניזונו ממשהו בשכלנו דרך המחשבות, נוכל ברגע שאנו מזהים שהדבר מסכן או מחליש אותנו, לעוף למקום אחר בתודעה. לעבור בזריזות למחשבה מצחיקה או לתובנה משמחת או נעימה, בכל צורה.

הזבוב מניע את כנפיו כ 200 פעמים בשנייה, שינוי אחד של תנועת כנפיו מסוגלת בקלות להפנות את כל גופו לכיוון ההפוך, ובמקביל באופן מפליא לשמור על תאוצה מתמדת! הזבוב מזכיר לנו שבכל רגע נוכל לחמוק מכל תפיסה סוגרת, ושהדבר יאיץ את ההתפתחות שלנו.

הזבוב מסמל שפע ושגשוג, מזכיר לנו שגם אם אנו חווים תנאים מאוד קשים, גם אנו נוכל כמו הזבוב, להיצמד לדרך ההתמדה להשיג מה שנרצה. טוטם הזבוב מלמד שגם אם זה נראה שהחיים עובדים נגדך, תמיד תוכל להפוך למשגשג. התקווה תמיד קיימת, לכן שווה להשאיר את העיניים פקוחות בחיוביות כדי לזהות אותה.

הזבובים הקטנטנים ממלאים תפקיד גדול ורב חשיבות אקולוגית וסביבתית. הם יכולים להפוך כל חומר נרקב לחיים חדשים. בכך מזכירים לנו שגם אם אנו עוברים כרגע קושי, כאב או אכזבה, שנזכור שאנו יכולים להפוך כל דבר להזנה לצמיחה חדשה בתוכנו.

טוטם הזבוב הוא סמל לאפשרת שלנו, לקחת כל דבר שלילי בחיינו, ולהפוך אותו לחיובי. הזבוב שורד בתנאים הגרועים ביותר, והופך זבל לבעל ערך. טוטם הזבוב מזכיר לנו תפיסה בה ה”זבל” שחווינו קיים רק על מנת להפוך לדשן. הוא תזכורת להפוך את הטראומה או הכאב והסבל שחווינו, לבעל ערך טוב וחיובי. על מנת לעשות זאת טוב שנספר את סיפור חיינו לעצמנו, בצורה שבה כל הרע שעברנו הוא חלק מהטובה הגבוהה העובדת עבורנו. וכל פצע בעברנו בא רק על מנת לתת לנו ולחיינו משהו מזין חיובי ובעל ערך.

עיניו של הזבוב מכסות חלק ניכר מראשו. דבר זה מזכיר לנו את השפעתה המכרעת של הצורה שבה נתבונן על הדברים, על חיינו. טוטם הזבוב מפנה אותנו פנימה לשאול, האם יש דברים בהלך המחשבה שלי שפוגעים לי בחיים? האם אני משתמשת כהלכה בזמן שלי? האם שנאה וכאב נוכחים כרגע בחיי ? האם אני עושה את המיטב לקטוע את השורש של השליליות בחיי ?

הזבובים הם קומפוסטרים אדירים. זחלי הזבוב יכולים לצרוך כל סוג של פסולת אורגנית ולהמיר אותה לחומרים תזונתיים חיוניים שיכולים לשמש צמחים, בעלי חיים ואורגניזמים אחרים. בנוסף, ישנם מיני פרחים רבים שהזבובים עבורם הם צורך קיומי, לעיתים אף יותר מהדבורים. וללא זבובים לא היה לנו קקאו ושוקולד. כמה קטנים ומציקים, כך חשובים ומשמעותיים.

כך גם הלך המחשבות, המילים וההתנהגות שלנו, גם אם לעיתים בשטף ההתנועה והיומיום, הם נראים קטנים ולא כל כך משפיעים, הם בעלי משמעות אדירה על חיינו. בדברים הקטנים כמו גם בגדולים, טוב שנשתמש ביכולת שלנו לנוע ולעשות, לדבר ולהשתמש במילותנו, ובמחשבותינו (הן המזינות את התודעה שלנו מבפנים), לטובתנו ולטובת הכלל.

הזבוב מתפתח מביצה לזחל תוך כמה ימים ומגיע לבגרות מינית מלאה תוך כ12 שעות וכבר יכול להעמיד צאצאים. הוא תזכורת חשובה לכך שהחיים הם קצרים, ושאי אפשר לדעת מתי יסתיימו. לכן טוב שנעשה את מה שרצינו כעת, שנגשים את חלומותינו בזמן הזה, מכיוון שלא ניתן לדעת אם יהיה לנו את מחר.

הזבוב מביא איתו גם את המסר לפעול עכשיו ולקצר, לקצר את מה שאנו אומרים או עושים.

לעולם לא נדע איך מה שנוציא יחזור אלינו, הזבוב מזכיר לנו לקצר ולהיות במודעות, על מנת שנוכל לקצור שפע.

הזבוב מזמזם ומרעיש ומהווה תזכורת עבורנו להשתחרר מריכולים או משקרים ולהיות ערים למה שאנו מכניסים לתודעה שלנו. כאשר נפגוש זבוב נוכל לשאול את עצמנו האם אנו אמיתיים עם האדם שעומד מולנו? הזבוב מגיע להחזיר אותנו למסלול של האמת, ממנו נצמח ונתחזק.

כמו כל חיה שנפגוש, הזבוב מפנה אותנו פנימה, ומעיר אותנו להתבונן, האם אנו תופסים את עצמנו כמעצבנים? מגעילים? לא חשובים ? חסרי ערך ? האם אנו מדברים בצורה שלילית על עצמנו ? על כל מחשבה שלילית והרסנית שיש לנו, ניתנת לנו גם את הזכות לא להזדהות איתה, ועל ידי כך לא לבחור בה- ובכך לא להיפגע על ידה.

הזבוב מציק לנו להפסיק את ההתנהגות הזו, לראות שהיא נבחרת על ידינו. והוא יזמזם לנו עד שנחליף אותה, בתזכורות חיוביות ואוהבות על עצמנו.

הזבוב מתעקש שנפסיק להתאכזר אל עצמנו. אנו המשפיעים המרכזיים על עצמנו, דרך מה שאנו חושבים ואיך שאנו תופסים, את עצמנו. טוב וחשוב שנמצא דרך להזין ולחזק את עצמנו דרך המחשבה שלנו, ושאם אנו עושים ההפך אז שנפסיק. אולי שכחנו כמה חשוב שנעניק אהבה לעצמנו, הזבוב לא ירפה עד שנזכר ונתרגל. 

אנחנו לא המחשבות שלנו, אנחנו בעלי זכות בחירה מלאה על התודעה שלנו. כמו בציטוט המעולה של הקורס בניסים, שאומר “מחשבות התקיפה שלי מתקיפות את הוויתי, אך שום דבר שאיננו ממשי אינו יכול לתקוף את הוויתי”.

יש תרגיל תודעתי נפלא שעוזר מול מחשבות תקיפה. מחשבות תקיפה, הן מחשבות התוקפות את ההוויה שלנו, וגורמות לנו להתכווץ או להרגיש לא טוב. אלו כל המחשבות הלא תומכות, בינהן המחשבות הלא רצוניות, האובססיביות והלא נעימות. מחשבות אלה לעולם לא נכונות או תורמות, ולכן עדיף שלא נזדהה עימן.

התרגיל מזמין אותנו להמציא שם גנאי מצחיק- כמו פוסטי או קרצי, וברגע שיש מחשבה שאינה מרחיבה אותנו או שמציקה לנו, לזהות שזו מחשבת תקיפה ולכן היא פוסטי או קרצי. לפנות אליה בשמה להודות לה אך לא להזדהות איתה ולהאמין לה (לעולם לא להיאבק, את הכל ניתן להשיג בדרכי שלום). ובמקביל, להכניס מחשבה או שניים מרחיבות ונעימות, במודע.

הזבובים מלמדים אותנו להתרגל ולהסתגל גם אם יש הפרעות ואפילו יותר. לכן חשוב שנברא מרחב נעים בתוך הבית הפנימי שלנו, דבר זה יכול להתקיים דרך ניהול של המחשבות (גם האוטומטיות שלנו).

הזבובים הינם בעלי גלגול מלא. ביצה, רימה, גולם וזבוב, לכן הם גם סמל לטרנספורמציה. ומסמנים שהחיים סביבנו מתחילים להשתנות. ושאם נקבל בברכה את השינויים האלה נוכל להשיג עוד שינויים טובים בחיינו. גם אם אנו לא חושבים שאנו צריכים שינויים בחיינו, הם יתמכו בנו ישפרו את חיינו. הזבוב מגיע לעזור לנו להתקדם הלאה מסיפורי העבר, ולהוביל אותנו לטרנספורמציה נדרשת בחיים.

הזבוב שנמשך לטינופת מתנקה המון. נוכל לראות זבובים מנקים את עצמם במה שנראה כמעט בלי הפסקה.

היות והזבוב קטנטן וטס במהירות הוא מתלכלך במעופו, מכיוון שהאוויר מלא בחלקיקי אבק הנצמדים לגופו, ומפריעים לו למצוא טינופת להגיע אליה. זהו מטרד מכיוון שברגליי הזבוב חיישני ריח, טעם ומגע. בפעולת הניקוי הזבוב למעשה גם מריח, ממשש וטועם את הלכלוך שנדבק אליו.

הזבוב חוכך כפותיו כדי לנקות את עצמו, בעצם משפשף את כל חלקי גופו. אך את ידיו, הוא מחכך יותר מכל חלק אחר. מכיוון שהוא משתמש בהן כדי לנקות את הלכלוך מכל החלקים האחרים, מדבר גם על כוחה של העשייה והיצירה בנקיון התודעתי.

חלק ממיני הזבובים מתנקים אף יותר כאשר הם בחברת זבובים אחרים, בעיקר אם הם בני המין השני. ולמעשה הזבובות מתנקות יותר מהזבובים.

כך גם התודעה שלנו, כל רגע נוכל לנקות את עצמנו מלכלוך תודעתי על מנת שהסנסורים שלנו ישארו פתוחים וקולטים. הזבוב הוא השורד האולטימטיבי דווקא רגישותו ועדינותו מאפשרים לו להיות כזה, מראה לנו את הדרך למודעות נקייה.

אף פעם לא מאוחר מידי לחוות ילדות מאושרת

הספר "הורות פנימית" עכשיו בהנחה מוקדמת


כל הזכויות שמורות לכוח הריפוי הפנימי - ענבל פוזנר.


אין להעתיק לשכפל, להפיץ להדפיס או לעשות כל שימוש ללא אישור מראש ובכתב.


תודה :)